Within Natural HR time tracking settings, there is an option to deduct a mandatory break from an employee when they have worked for a certain time, for example, deduct 30 mins when an employee has worked 300 minutes (5 hours). You can access these settings by going to:
Administration -> Company -> Settings -> Time tracking settings
In the Breaks section enter the number of minutes for the break duration in the 'Minimum breaks duration' field and the number in minutes for the 'Breaks day length threshold' that an employee must have worked before the breaks duration is deducted.
When you create a working pattern template by going to
Administration -> HR -> Working patterns
and you specify this to be time based,
the rule that you have set above will now be applied to the calculation of the shift.
For example, if you create a 4 hour shift from 0800 to 1200 and have set your "Minimum breaks duration" to 30 and "Breaks day length threshold" to 300 then no break is deducted as the 300 minute or 5 hour threshold has not been met.
Please note: However, if you create a 9 hour shift from 0800 to 1700 and use the same settings (30 minutes break after 300 minutes), this would calculate as 8.5 hours as 30 minutes (or half an hour) is removed from the total time of 9 hours as it is greater than 300 minutes (or 5 hours)
In this example, we have created a working pattern with Start and End times shown below. The working patter has been applied to one or more employees.
To view the working pattern assigned to an employee go to
People -> Employees
and then click on the Working pattern in the selected employees. At the bottom of the screen you will see the Current working days for the employee you published the Working Pattern to.
In these examples we can see if the break has been deducted or not.
- Monday: 08:00 - 17:00 = 9 hrs - 30 minute break deducted - 8.5 hrs remaining
- Tuesday: 09:00 - 14:00 = 5 hrs - no 30 minute break deducted - 5 hrs remaining
- Wednesday: 08:30 - 13:30 = 5 hrs - no 30 minute break deducted - 5 hrs remaining
- Thursday: 09:00 - 17:30 = 8.5 hrs - 30 minute break deducted - 8 hrs remaining
- Friday: 09:00 - 13:00 = 4 hrs - no 30 minute break deducted - 4 hrs remaining